FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Hirdetés 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Oszd meg és uralkodj!
Publicisztika
Józan gondolkodású ember azt gondolná, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), illetve a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetői már annyira megosztották szűkebb pátriánk értelmiségét, hogy ennél tovább lépni erkölcstelen lenne, szinte lehetetlen.


Nos, mint kiderült, naivan gondolkodtam, mert legutóbbi próbálkozásuk minden etikai normát felborított. Legújabb kezdeményezésük, hogy két táborra szakítsák a helyi magyar tudóstársadalmat, több mint felháborító. Céljuk elérése érdekében még attól sem riadtak vissza, hogy a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárát és néhány állandó tagját Kárpátaljára invitálják, és egy konferencia álcája alatt kezdeményezzék a Kárpátaljai Magyar Tudósok Társaságának megalapítását, melynek elnöki tisztére – a fejemet merem rátenni – Orosz Ildikót, a KMPSZ elnökét javasolták volna. Hiszen, mivel mással magyarázható az az utólag felszínre került tény, hogy a tudóstalálkozóra az előzetes tervek szerint az Ungvári Nemzeti Egyetem professzorai és docensei, akik "mellesleg" a Magyar Tudományos Akadémia külhoni tagjai, nem kaptak meghívást. S miután ez az apró "figyelmetlenség" néhány józanul gondolkodó kárpátaljai kutatónak szemet szúrt, méltányossági alapon mint vendégeknek – aláhúzom: nem előadóknak – küldték el a meghívót. Mindez tulajdonképpen azt a célt szolgálta, hogy Magyarország felé olyan képet vetítsenek: a beregszászi főiskola tanárain kívül nincs más tudóscsoport Kárpátalján.

Az egésznek azonban van egy egészen apró szépséghibája. Mégpedig, hogy immár 17 éve szűkebb pátriánkban megalakult a Kárpátaljai Magyar Tudományos Társaság, amelynek elnöki tisztét Lizanec Péter nyelvészprofesszor tölti be, alelnöke pedig az egyetlen kárpátaljai magyar akadémikusunk, Spenik Ottó fizikaprofesszor. A közel ötven főt tömörítő grémiumban olyan nagynevű professzorok vannak, mint Fábry Zoltán biokémikus, Ruszin László sebész, Tóth Mihály jogász, Mándrik Iván történész vagy Simon Lajos fizikus. A sort még hosszan folytathatnám, hiszen csak az ungvári magyar fizikusok vannak tucatnyian. Hogy mit jelent ezt az értelmiségi réteget figyelmen kívül hagyni, az olvasók megítélésére bízom...

A tudománynak Kárpátalján egyesítenie, s nem megosztania kellene a tudóstársadalmat. Arra törekedni, hogy mindenki a saját területén végzett kutatásainak eredményeivel vigye előbbre a közösséget, letegye névjegyét az összmagyar tudományos világban. Az ungvári magyar tudósok évtizedek óta ezen munkálkodnak, s nem zárkóznak el sem a munkácsi, sem a beregszászi kutatókkal való együttműködéstől. Ezt a harmóniát megbontani, ellenségességet szítani a kárpátaljai magyar tudóstársadalomban már több mint bűn...

Fedák Anita
 
Kárpáti Igaz Szó 
Dátum: 2010. June 23. Wednesday, 13:01 Szerző: beregszasz
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Publicisztika
· Írta: beregszasz


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Publicisztika:
Oszd meg és uralkodj!


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 5
Szavazat: 1


Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio