FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt 
Hirdetés 
Média partnerek


 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Országos támogatóink

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Hiánycikk a kötelezõ iskolai olvasmány
Kultúra
A Beregszászi járás kulturális életében meghatározó szerepet játszik a könyvtárhálózat. A központi tékák és a közösségi fiókkönyvtárak jelenlegi állapotáról, a megoldott és megoldásra váró nehézségekről Varga Évával, a Beregszászi Járási Könyvtár vezetőjével beszélgettünk.


– Jelenleg a központi intézmények működési feltételein igyekszünk javítani. Az erre a célra tavaly kiutalt 80 ezer hrivnya alig futotta a felnőtt könyvtár olvasószolgálati épületének, valamint a gyermekkönyvtár épületének a felújítására – mondja Varga Éva. – Még számos nehézség megoldásra vár. A közelmúltban kinevezett járási vezetés ígéretet tett, hogy a lehetőségekhez mérten támogatnak majd bennünket. A mai napig megoldásra vár a fűtési rendszer kiépítése, a vizesblokk korszerűsítése, valamint a villanyhálózat felújítása.

A járás minden 500 lelkesnél nagyobb településén működik közösségi könyvtár. Helyzetük változó, leginkább a kisbégányit, a haláborit, a tiszacsomait, valamint a mezőgecseit kellene korszerűsíteni. A kígyósi, a nagyberegi, valamint a sárosoroszi rekonstrukciójára a közelmúltban került sor.

– Milyen könyvállománnyal rendelkeznek?

– A járási könyvtár állománya 100 ezer kötetből áll. Igény elsősorban magyar nyelvű kiadványokra van, hiszen a járás lakosságának zöme magyar ajkú. Mind a mai napig hiány van kézikönyvekből, kötelező iskolai olvasmányokból, meséskönyvekből, valamint gyermekeknek szóló ismeretterjesztő irodalomból. Az idén nem kaptunk támogatást újságok előfizetésére, pedig nagy szükség lenne rá.

– Lát lehetőséget a gyarapodásra?

– A könyvtárhálózat sajnálatos módon hosszú évek óta nem kap támogatást az állomány gyarapítására. Elsősorban a felajánlások révén tudjuk bővíteni a választékot. Számos magyar nyelvű könyvet kaptunk az Intermix kiadótól, olvasóktól, valamint anyaországi intézményektől. Megjegyzem, a községi könyvtárakat a magyarországi testvértelepülések rendszeresen támogatják. Ukrán nyelvű kiadványokat a megyei könyvtártól, valamint a megyei állami közigazgatástól kapunk. Viktor Janukovics tavalyi beregszászi látogatása során több mint 2000 könyvet ajándékozott nekünk. Sokat segít a beregszászi magyar konzulátus. Valamennyi részlegünkön nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett "Európai Uniós Sarok", ahol az unióra vonatkozó hasznos tudnivalókról tájékozódhatnak az olvasóink.

– Mennyire jelent konkurenciát az internet?

– Megítélésem szerint mindig is lesz egy társadalmi réteg, amelyik igényli a könyveket. A világhálónak és a bibliotékának egymást kiegészítve, párhuzamosan kellene működnie. A központi könyvtárban internet-szolgáltatás még nincs, a mezővári, a somi, a csonkapapi, valamint a halábori tékákban viszont már adott a lehetőség.

Molnár Bertalan
 
Kárpáti Igaz Szó 
Dátum: 2010. June 27. Sunday, 08:01 Szerző: beregszasz
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Kultúra
· Írta: beregszasz


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Kultúra:
Beregszász megdobogtatta a szíveket


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Minden megjegyzés a szerzők tulajdona. A megjegyzések tartalmáért felelősséget nem vállalunk.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj!

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio